Przysmak śniadaniowy(mielonka)podejście drugie.Tym razem w prasce okrągłej i z mniejszym wsadem.Jest smaczne nie za twarde nie za miękkie takie jak powinna byś mielonka.Bardzo dobrze się kroi w grube i cienkie plasterki,nie rozpada się.
SUROWIEC
-łopatka 1 kl 300 g
-łopatka 2 kl 400 g
-chudy boczek 500 g
Przyprawy
-peklo sól 18-20 g/ kg
-pieprz biały 3 g/kg
-cukier 1 g/kg
-pieprz ziołowy 2 g/kg
-suszony koperek 1 g/kg
-oregano 1 g/kg
-woda 150 ml
Wykonanie
-mięso 1 kl tniemy docelowo w kostkę jak podałem wyżej resztę mięsa w większą kostkę i peklujemy w osobnych pojemnikach każdy rodzaj. Czas peklowania 48 godz.
-po tym czasie rozdrabniamy łączymy mięsko i przyprawiamy dodajemy wodę.
-wyrabiamy do kleistości
-wkładamy do praski.
-praskę z mięsem zostawiamy w lodówce na noc dla wyrównania smaków i zaczynamy parzenie woda 75-80 stopni mięso w środku 68 stopni .Studzimy w zimnej wodzie 15 min wodę zmieniamy dwa razy później odstawiamy do lodówki na noc bez docisku.
SMACZNEGO
-łopatka 2 kl 400 g
-chudy boczek 500 g
Przyprawy
-peklo sól 18-20 g/ kg
-pieprz biały 3 g/kg
-cukier 1 g/kg
-pieprz ziołowy 2 g/kg
-suszony koperek 1 g/kg
-oregano 1 g/kg
-woda 150 ml
Wykonanie
-mięso 1 kl tniemy docelowo w kostkę jak podałem wyżej resztę mięsa w większą kostkę i peklujemy w osobnych pojemnikach każdy rodzaj. Czas peklowania 48 godz.
-po tym czasie rozdrabniamy łączymy mięsko i przyprawiamy dodajemy wodę.
-wyrabiamy do kleistości
-wkładamy do praski.
-praskę z mięsem zostawiamy w lodówce na noc dla wyrównania smaków i zaczynamy parzenie woda 75-80 stopni mięso w środku 68 stopni .Studzimy w zimnej wodzie 15 min wodę zmieniamy dwa razy później odstawiamy do lodówki na noc bez docisku.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz