SUROWIEC
-cienka słonina wp bez skóry
PRZYPRAWY -MATERIAŁY POMOCNICZE
-sól warzona 25g/kg
-pieprz biały 4g/kg
-chrzan tarty ze słoiczka 30g/kg ( nie odciskamy płynu z chrzanu)
-czosnek ilość według uznania osobiście daje 3-4 większe ząbki
WYKONANIE
Płaty słoniny tniemy w paski- słupki na wysokość puszek/słoików przy puszce trzeba uwzględniając wieczko do słoików układamy pod gwint. Obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi przyprawami i dodatkami, układamy ściśle w słoikach lub puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 2-4 dni w lodówce w temp.4-8 stopni.
Następnie gotujemy w szybkowarze przez 90 min. Po tym czasie wyłączamy gaz i gdy spadnie samoczynnie ciśnienie wyjmujemy puszki i schładzamy w zimnej wodzie 60 min. Dalsze wychładzanie w lodówce temp.4-6 stopni. Wyrób jest delikatny i mięciutki można posmarować chlebek taką słoninką. Najlepiej smakuje z odpowiednim dobrym trunkiem procentowym:)
Ile czasu trzeba gotować w zwykłym garnku, brak możliwości użycia szybkowaru.
OdpowiedzUsuńW szybkowarze temperatura jest tak wysoka że następuje sterylizacja produktów, myślę że tyndalizacja którą przeprowadza się w zwykłym garnku będzie OK.
Usuń